Focus op verbinden tijdens digitale sessies beeldkwaliteit

Wat kunnen woningcorporaties met het meten en analyseren van de beeldkwaliteit? Deze vraag stond centraal tijdens de digitale sessies die Aedes de afgelopen weken samen met iFocus en verschillende andere partijen organiseerde. Het zoeken naar verbinding was daarbij de rode draad.

Een goede leefomgeving wordt de laatste jaren steeds belangrijker. Cijfers laten zien dat de leefbaarheid vooral in de sociaal zwakkere wijken onder druk staat. “Het sturen op beeldkwaliteit kan een kansrijk instrument zijn om te weten wat er echt speelt in een wijk”, licht Marian Kunst van iFocus toe. “Het biedt de mogelijkheid om met een uniforme bril naar situaties te kijken. Bovendien kun je aan de hand van de beelden met elkaar in gesprek komen.”

Animo groeit
Marian merkt dat de animo van woningcorporaties voor het werken met beeldkwaliteit groeit. In mei 2020 kwam er een nieuwe en uitgebreide versie uit van de ‘Kwaliteitscatalogus voor woningcorporaties’. Daar is veel belangstelling voor. “De catalogus is al 150 keer gedownload”, vertelt ze. “De volgende stap is om woningcorporaties te laten zien wat ze allemaal met beeldkwaliteit kunnen.”

Samen met iFocus, het Apptimize Platform en trainingsbureau Brickton organiseerde Aedes daarom een digitale kennissessie en vier webinars. De rode draad daarbij was het zoeken naar verbinding. Hoe implementeer je beeldkwaliteit in de interne organisatie en hoe zoek je de verbinding met je collega’s, huurders, inkooporganisaties, leveranciers en partijen als gemeenten en politie? “Het is goed om samen met partners de problematiek te erkennen en gericht naar oplossingen te zoeken. Huurders spelen daarbij een steeds grotere rol; je moet ze bij het verhaal betrekken en met ze in gesprek komen. Die gelijkwaardigheid is heel belangrijk.”

Adviserende rol
In dit hele verhaal ziet Marian een belangrijke adviserende rol voor iFocus. “Je kunt ontzettend veel met het meten van de beeldkwaliteit. Zo kun je het bijvoorbeeld inzetten om de betaalbaarheid, leefbaarheid en kwaliteit te bevorderen. Maar daar ligt tegelijkertijd ook een valkuil. Je kunt er zoveel mee, dat het belangrijk is om niet alles in één keer op te pakken.” Ze adviseert dan ook om klein te beginnen en eerst te bedenken waar de speerpunten liggen. “Weet wat je meet en wat je ermee wil doen. Vaak komt dat besef pas als je gegevens gaat delen binnen de organisatie.”

Voordelen
Marian is zeker tevreden over de animo voor beeldkwaliteit. “Partijen beseffen steeds vaker dat het belangrijk is om in gesprek te komen met de gebruikers van de leefomgeving. Ook gaan ze inzien dat ze het niet alleen kunnen. Als je een mooi gebouw hebt in een omgeving die niet op orde is, gaat het niet werken. Andersom ook niet. Het is daarom goed om mensen mee te nemen in de voordelen die het heeft als je de verbinding met elkaar aangaat. Dan kun je namelijk maatwerk leveren en daar wordt iedereen beter van!”

Nieuwsgierig geworden of het werken volgens beeldsystematiek ook iets voor uw organisatie is? Neem voor vragen of meer informatie vrijblijvend contact op met Marian Kunst, via marian.kunst@cyber-adviseurs.nl of 06 20703754.