Goed bezochte netwerkbijeenkomst: Afval en Openbare Ruimte

Afval leeft

Afval is al lang geen afval meer. Op de netwerkbijeenkomst voor afval en circulaire economie van Cyber Adviseurs en Cens-or, werd duidelijk dat het belang van afval als grondstof in de afvalwereld al goed is doorgedrongen. Afval speelt een sleutelrol in de circulaire economie. Tegelijkertijd beseft Cyber ook dat we pas aan het begin staan. Cyber-adviseur Marcel Aarnink liet tijdens de bijeenkomst zien dat de ‘Ladder van Lansink’ een nieuw leven heeft gevonden nu de circulaire economie aan aandacht wint. Ook wees hij erop dat het gebruik van afval voor energieopwekking of recycling nog lang niet de bovenste trede is in het streven naar circulariteit. Daar vinden we ook methoden als het terugdringen van het gebruik van materialen of het aanpassen van ontwerpen, zodat hergebruik eenvoudig is.

Maar dat weerhoudt ons er niet van om ons best te doen de treden van de ladder te beklimmen. Op de netwerkbijeenkomst inspireerden wij elkaar en was er volop discussie over de best practices in de afvalwereld. De effectiviteit van methoden zoals voorscheiding, nascheiding, diftar en dure afvalzakken blijven onderwerp van discussie. Een circulair afvalbeleid is dan ook bijna nooit een eenvoudige opgave.

Sjaak Dreuning en Peter Mom gaven met hun ervaring en enthousiasme een inkijk in de benchmarks voor afvalscheiding en lieten zien hoe een succesvol afvalbeleid tot stand kan komen. Het beeld dat bewoners moeten worden overtuigd, werd daarbij ontkracht. Vaak zijn in de politiek meer drempels te overwinnen. Een goede onderbouwing van methoden, succesverhalen, en het betrekken en enthousiasmeren van de betrokkenen, blijken sleutelvoorwaarden.

Wat tijdens de bijeenkomst duidelijk werd: afval leeft en we staan pas aan het begin van het bereiken van een circulaire economie. Op deze netwerkbijeenkomst van Cyber en Cens-or hebben we elkaar op weg geholpen om nog heel veel afval een nieuw leven te geven. Astrid Hoevenagel van Cens-or sloot met deze rode draad af.

De middag is door adviseurs uit ons netwerk goed beoordeeld. Zij vonden het interessant, boeiend en praktisch. De bijeenkomst is afgesloten met een proeverij van bieren die gemaakt worden in het Dominicanenklooster in Zwolle.

Wilt u ook weten wat de adviseurs van Cyber voor u kunnen betekenen en berekenen? Neemt u dan contact met ons op via Marcel Aarnink 06-27219335.

Op de hoogte blijven van nieuws en projecten? Meld u hier aan voor onze nieuwsbrief.

2020-09-10T07:48:13+01:00
Ga naar de bovenkant