Leerzame en inspirerende kennisdagen

De kennisdagen die Cyber het afgelopen jaar in de gemeenten Bronckhorst, Bergen op Zoom en Bodegraven – Reeuwijk heeft georganiseerd, zijn succesvol verlopen. Zowel voor de bezoeker als voor Cyber waren de dagen leerzaam en inspirerend. De bezoekers hebben veel nuttige en praktische kennis opgedaan; wij als Cyber hebben laten zien dat we meegaan met de tijd, een visie hebben en de kar willen trekken.

Cyber heeft afgelopen jaar drie kennisdagen georganiseerd: in de gemeente Bronckhorst (12 oktober), Bergen op Zoom (15 november) en Bodegraven – Reeuwijk (22 november). De kennisdagen in Bronckhorst en Bodegraven – Reeuwijk werden, met een opkomst van meer dan vijftig mensen, druk bezocht. Op de bijeenkomst in Bergen op Zoom kwamen zo’n twintig mensen af. Maar daarmee was deze kennisdag niet minder interessant.

Het centrale thema was ‘Toekomstbestendig organiseren’. De maatschappij verandert snel; denk aan ontwikkelingen als digitalisering en individualisering. Om bij te blijven is het essentieel continue mee te veranderen. Daarom hebben we tijdens de kennisdagen actuele en toekomstige marktontwikkelingen onder de aandacht gebracht. Het onderwerp ‘toekomstbestendig organiseren’ heeft in alle drie gemeenten een ander accent gekregen. Het project dat ter plaatse is uitgevoerd, heeft daarbij als kapstok gediend.

Veel enthousiasme
Terugkijkend zijn het drie succesvolle dagen geweest met veel interactie tussen Cyber, de deelnemende gemeenten en de bezoekers. Bovendien hebben Bronckhorst, Bergen op Zoom en Bodegraven – Reeuwijk laten zien dat ze een serieuze ontwikkeling hebben doorgemaakt. Zowel voor als tijdens het proces hebben ze veel energie en enthousiasme ingebracht.

Onze taak was vooral sturend en begeleidend. Als Cyber hebben wij gezorgd voor het ‘witte motor-effect’. Wij hebben het proces begeleid en ervoor gezorgd dat de organisatie vooruitkomt en iedereen daarbij wordt meegenomen. Daarnaast hebben we veel kennis en kunde ingebracht. Maar wel altijd vanuit de gedachte dat de gemeente ermee moet werken en dus zelf moet beslissen of ze erin meegaat.

Wisselwerking
Eén van de belangrijkste doelen was kennisoverdracht. Doordat wij ons openstellen en informatie delen, kunnen geïnteresseerden veel kennis opdoen. Maar het is een wisselwerking; ook wij krijgen er veel voor terug. Zo ervaren we wat er leeft bij gemeenten en tegen welke problemen zij aanlopen. Daarnaast zorgen de kennisdagen voor naamsbekendheid en leveren ze op de lange termijn een positieve beeldvorming en duurzame relaties op.

Het was zo’n vijf jaar geleden dat we voor het laatst kennisdagen hebben gehouden. Onder andere door de crisis heeft de organisatie ervan op een laag pitje gestaan. Maar toen we merkten dat mensen het jammer vonden, hebben we het weer opgepakt. Daarmee laten we zien dat we met de tijd meegaan, een visie hebben en de kar willen trekken.

Praktisch en inspirerend
De reacties die we krijgen zijn positief; de kennisdagen worden heel erg gewaardeerd. Bezoekers noemen de dagen praktisch, bruikbaar en inspirerend. De kennis helpt ze bij de aanpak van vaak complexe vraagstukken.

Ook zelf zijn we tevreden met het resultaat. Natuurlijk hoop je altijd op meer bezoekers, maar de aanpak voelt goed. We zijn in ieder geval van plan om over twee jaar weer nieuwe kennisdagen te organiseren. We slaan bewust een jaar over, omdat je tijd nodig hebt om nieuwe projecten af te ronden, kennis op te doen en je als organisatie verder te ontwikkelen. Je moet natuurlijk wel iets zinnigs te vertellen hebben!

Sjaak van der Vlies
Mede-eigenaar en senior adviseur